Huiselijk geweld

                                                                               

Huiselijk geweld is geweld dat zich afspeelt binnen de huiselijke sfeer in en niet direct zichtbaar voor de omgeving. Huiselijk geweld valt buiten de sociale controle. Dit geweld komt veel voor en kent veel vormen: seksueel geweld, vernedering, treiteren, geestelijk of lichamelijk mishandelen. Doorgaans heeft huiselijk geweld te maken met verstoorde machtsverhoudingen. Zowel mannen als vrouwen maken zich schuldig aan huiselijk geweld. Geweld komt zowel binnen heteroseksuele als homoseksuele relaties voor. Vaak ervaren plegers hun eigen gedrag niet als gewelddadig doordat het in het gezinssysteem als normaal ervaren wordt.

De politie of burgemeester kan bij huiselijk geweld ook een huisverbod geven. Onder een huisverbod verstaan we dat een pleger van huiselijk geweld 10 dagen zijn of haar woning niet meer in mag en in die periode ook geen contact mag opnemen met de partner of de kinderen. De maatregel wordt genomen zodat de man/vrouw een afkoelperiode heeft. In deze 10 dagen kan nodige hulpverlening op gang worden gebracht. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij de kindermishandeling of een ernstig vermoeden daarvan.

Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld in Nederland. Onder huiselijk geweld valt ook kindermishandeling.

De raad van Rechtspraak kwam met 3 voorstellen voor de slachtoffers van huiselijkgeweld: een eigen plek voor de slachtoffers en hun advocaten in de rechtszaal, een opsplitsing van het straf proces in 2 delen en de mogelijkheid tot een schadevergoeding.

Slachtoffers van huiselijk geweld
In het onderzoek van het veiligheidsprogramma naar huiselijk geweld wordt onderscheid gemaakt tussen 3 groepen slachtoffers: die van lichamelijk geweld/stalking, slachtoffers van seksueel geweld en slachtoffers van overig geweld. Tussen deze drie groepen slachtoffers zijn er bijna geen verschillen tussen de leeftijden en het opleidingsniveau, alle groepen slachtoffers verschillen echter wel op deze kenmerken van de Nederlandse bevolking is het al geheel. Bij de drie groepen komt wel naar voren dat vrouwen duidelijk vaker slachtoffers zijn van seksueel geweld en overig geweld dan mannen.

Gevolgen voor de slachtoffers
Ruim 66% van de slachtoffers van huiselijk geweld heeft te maken gehad met meer dan één dader. In de meeste gevallen wordt de partner als hoofddader van het huiselijkgeweld aangewezen. Over het algemeen kunnen we zeggen dat vrouwen, jongeren en laag opgeleiden vaker met de gevolgen van huiselijk geweld te maken hebben gehad. Huiselijk geweld leidt vooral tot emotionele problemen. Wie als kind slachtoffer van huiselijk geweld zijn geworden geven aan het vertrouwen in zichzelf en anderen te hebben verloren. Ook hebben zij vaker problemen bij het aangaan van relaties.

Omstandigheden huiselijk geweld en relatie tussen slachtoffer en dader

Slachtoffers van huiselijk geweld wonen in de meeste gevallen in dezelfde woning als de dader. Het huiselijk geweld van de dader staat meestal niet op zichzelf. Vaak maakt deze ook anderen in de huiselijke kring tot slachtoffer.
Daders komen vaak ook om andere reden dan huiselijk geweld in aanraking met de politie of jusitite. Psychische problemen en het gebruik van alcohol spelen volgens slachtoffers een belagrijke rol bij het huiselijk geweld.

 De meerderheid van de slachtoffers heeft de hoofddader van het huiselijk geweld aangeklaagd en heeft op deze manier geprobeerd het geweld te doen stoppen. Een kleine meerderheid van de slachtoffers die het hebben geprobeert zo op te lossen heeft een effect gehad.

Als je slachtoffer bent van huiselijk geweld zit je vol met gevoelens van schaamte. Schaamte maakt het voor velen moeilijk om met anderen over het huiselijk geweld te spreken of daadwerkelijk hulp in te schakelen. Daarnaast is er de angst dat het geweld alleen maar erger wordt op het moment dat het slachtoffer hulp gaat zoeken om zich tegen het geweld van de dader te verzetten.