Visie op geweld

Groepsdiscussie

  1. Wat is geweld?
    Antwoord:
    Geweld is schade toebrengen op fysieke of mentale manier aan mensen, dieren of aan dingen.
  2. Noem diverse vormen van geweld, geeft voorbeelden hierbij en vertel wat jullie van deze vormen van geweld vinden.
    Antwoord:
    - Opzettelijk geweld: als iemand de medemens expres pijn doet.

    Bijvoorbeeld: wanneer een voetbal speler een tegenspeler expres probeert te blesseren. Wij vinden dat dit een stom soort van geweld is omdat je je medemens niet expres pijn mag doen.
    - Onopzettelijk geweld: geweld wat niet expres is. Vaak kan je er niets aan doen. Bijvoorbeeld: je laat per ongeluk iemand struikelen doordat je naar achteren schuift met je stoel. Wij vinden dat je aan onopzettelijk geweld niet veel kunt doen, want je doet het niet expres. De enige manier om het te voorkomen is goed opletten.
    - Lichamelijk geweld: Wordt bij de medemens fysieke schade toegebracht doormiddel van slaan, schoppen enz. De gevolgen kun je waarnemen.
    Bijvoorbeeld: je krijgt per ongeluk bier over je heen en je gaat er op los slaan. Wij vinden dat dit soort geweld niet kan en dat er ook een einde aan moet komen.
    - Geestelijk geweld: Slecht zichtbaar, het gevolg is geestelijk letsel hier wordt de medemens geestelijk of van binnen gekwetst.
    Bijvoorbeeld: Iemand uitschelden, bijnamen verzinnen vanwege het uiterlijk. Geestelijk geweld vinden wij een erge soort van geweld, vooral omdat je meestal niet aan de buitenkant van de persoon kunt zien het hij of zij geestelijk mishandeld is.
    - Instrumentele agressie: Het bewust agressief gedrag gebruiken om je doel te halen.
    Bijvoorbeeld: Je voelt je onterecht behandeld door de lerares doordat ze haar zin niet kreeg. Je word woedend en haalt een groot mes uit je tas en stak dat recht voor zich in haar tafeltje en keen de docenten dreigend aan. Wij vinden dat je niet zomaar agressie mag gebruiken om je doel te bereiken. Er zijn ook wel andere mogelijkheden en om je doel te bereiken ga je niet je medemens pijn doen vinden wij.
  3. Hoe ontstaat geweld:
    Antwoord:
    Geweld kan ontstaan door onsportief gedrag maar ook door ‘het stoer willen zijn’. Jongens willen vaak aan hun vrienden laten zien dat ze stoer zijn en gaan geweld gebruiken. Geweld ontstaat ook door tv programma’s die uitgezonden worden, gebruiken van alcohol, drugs/pillen, gebrek aan goede opvoeding, verschillende culturen en gebrek aan communicatie. Met dit laatste bedoelen wij dat de mensen dan niet genoeg met elkaar praten en ze stopen zo hun emoties/gevoelens weg en met 1 verkeerde opmerking slaan ze er gelijk op  los.
  4. Wat betekent geweld voor mensen?
    Antwoord: Voor mensen betekent geweld: iemand in elkaar slaan, vernederen, uitschelden enz. Het betekent iemand pijn doen op lichamelijke of geestelijke wijze waar diegene nog jaren lang last van kan hebben.
  5. Kun je een dader/ slachtofferprofiel maken?
    Antwoord:
    Wij vinden dat je iemand wel als een dader/slachtoffer kunt zien. Want als een persoon heel vaak na het uitgaan personen in elkaar slaat, trapt, vernederd enz. dan is deze persoon ook bekend als iemand die geweld pleegt. Bij deze persoon wil je dan ook niet graag na en onder het uitgaan zijn of tegenkomen.
  6. Is geweld te voorkomen?
    Antwoord:
    geweld is zekers wel te voorkomen. Begin met je zelf en andere te respecteren. Ook kun je door met uitgaan meer camera’s op te hangen en ook in steden camera’s ophangen veel geweld voorkomen. Om geweld ook meer te voorkomen kun je illegaal wapenbezit, alcoholgebruik en drugs strenger straffen. Je kunt ook voorlichtingen geven op school en goeie opvoeding geven aan kinderen. Maar natuurlijk blijf je altijd wel geweld houden wat je ook doet.
  7. Is geweld op te lossen?
    Antwoord:
    Je blijft geweld altijd wel houden wat je ook doet, maar je kunt wel geweld verminderen. Laat meer politie in de stad lopen, geef strenge straffen bij gebruik van geweld, breng met uitgaansgeweld de mensen die ruzie hebben naar buiten en hou de mensen uit elkaar. Als je geweld ziet blijf dan rustig en spring er niet tussen want ze kunnen ook hun agressie op jou gebruiken. Bel 112, en als je geen mobiel hebt vraag dan een ander te bellen.
  8. Is geweld altijd zinloos of ook zinvol?
    Antwoord:
    Nee, wij vinden dat geweld ook zinvol kan zijn. Geweld kan zinvol zijn als je jezelf of iemand anders uit een levensbedreigende situatie moet redden. Bijvoorbeeld: jij ziet iemand heel hard weg rennen omdat er een gek met een mes achter hem aan rent. Je kijkt eerst heel raar op en denkt iets. Je ziet dat hij struikelt en de man begint er op los te steken, je wilt eigenlijk toch liever doorlopen maar weet dat dit fout is en gaat de jongen helpen. Je roept allemaal mensen bij elkaar en deze helpen allemaal de jongen die gestruikeld is. Je kunt gelukkig de man met het mes weghalen en snel 112 bellen. Wij vinden dit een vorm van zinvol geweld omdat je je medemens helpt.
  9. Hoe kom je nou eigenlijk op het idee om iemand in elkaar te slaan, trappen enz.?
    Antwoord:
    Veel jongeren gebruiken geweld en agressie als iets hun niet aan staat bijvoorbeeld als iemand met ze bemoeit terwijl ze dit niet willen. Jongeren gebruiken ook vaak geweld en agressie na het uitgaan. Ze hebben dan zoveel drank op dat ze niet meer weten wat ze doen en gaan op iemand inslaan. Vaak helpen de vrienden van die persoon elkaar waardoor de groep alleen maar groter wordt en er alleen maar meer geweld en agressie ontstaat. Maar natuurlijk kan geweld en agressie ook in je genen zitten. Als je ouders veel ruzie/geweld op elkaar uit oefenen, dan pik je dit natuurlijk vanzelf op en denkt dat dit normaal is en gaat dit ook op de medemens buiten het gezin uit oefenen.
  10. Iemand die geweld heeft veroorzaakt wordt die altijd als een ander persoon beschouwd?
    Antwoord:
    Wij vinden dat als iemand per ongeluk geweld heeft veroorzaakt niet altijd tot een ander persoon beschouwd hoeft te worden. Als een persoon bij het uitgaan zo dronken wordt dat die er op los begint te slaan door een rare opmerking van iemand dan wordt die de eerste tijd wel beschouwd als ‘de gene’ die geweld heeft gepleegd, maar wij denken dat dat na 2 maanden ook wel weer afgelopen is. En als een persoon iets in het drinken doet van een ander en hij begint geweld te plegen dan vinden wij dat die persoon er niks aan kan doen, wel moet hij beter oppassen dat er de volgende keer niks in zijn drinken gedaan wordt.

 

 

 



Maak jouw eigen website met JouwWeb