Interview
Interview politie gemeente tubbergen.
Interviewer: |
Persoon: |
Vragen:
1. Heeft u vaak met geweld te maken bij uw beroep? En dan voornamelijk uitgaansgeweld?
Antwoord: Soms heb ik te maken met uitgaansgeweld, met name in de weekenden.
2. Hoe gaat u met dat geweld om?
Antwoord: Ik probeer er een eind aan te maken. Je moet het niet oplossen met ander geweld maar door te praten.
3. Heeft u zelf wel eens geweld moeten gebruiken om iemand rustig te krijgen?
Antwoord: Nee nooit, ik kan het altijd met praten redden en op deze manier iemand weer rustig krijgen.
4. Wat kunt u doen tegen uitgaansgeweld?
Antwoord: Bij uitgaansgeweld mogen wij alleen fouilleren wanneer de gemeente toestemming geeft. Wij kunnen mensen alleen proberen rustig te houden doormiddel van veiligheidscamera’s. Uitgaansgeweld wordt vaak veroorzaakt door alcohol- of drugsgebruik. Ik vind dan ook dat een uitgaansgelegenheid mensen moet weigeren die zijn gepakt met drugs. Dit is voor de veiligheid van de rest belangrijk.
5. Waar heeft u geleerd hoe je moet handelen tegen geweldspelers?
Antwoord: Vroeger tijdens de politieopleiding en tegenwoorden bij de IBT. De IBT zijn zelfverdedigingslessen.
6. Wat zijn voor u absolute normen en waarden in het uitgaan?
Antwoord: Als eerste vind ik dat iedereen respect voor elkaar moet tonen wat eigenlijk wel zo normaal is. Dit komt de laatste tijd steeds minder voor. Ik vind ook dat je netjes gekleed moet zijn en er moet niet te veel gedronken worden. Wanneer dit toch gebeurd, moeten ze de mensen wegsturen vind ik.
7. Welke vormen van zinloos geweld komen veel voor?
Antwoord: Het hangt eigenlijk af van hoe je tegen zinloos geweld aankijkt. Erik Markvoort is van mening dat vrijwel al het geweld zinloos is, je lost met geweld niets op. Maar mishandeling en bedreiging zijn de meest voorkomende vormen van geweld. Openlijke geweldpleging komt ook soms voor. Dit is strafbaar als er openlijk met meerdere mensen geweld wordt gepleegd tegen een persoon.
8. In welke leeftijdsklasse komt zinloos geweld voornamelijk voor, zowel bij dader als bij slachtoffer?
Antwoord: Daders van zinloos geweld zijn vaak mannen. 93% van de daders is mannelijk. Van de jeugdige daders blijkt het vaak te gaan om jongvolwassenen, personen tussen de 16 en 25 jaar. 70% van de slachtoffers zijn ook mannen.
9. Wat gebeurt er als iemand verdacht wordt van zinloos geweld/uitgaansgeweld?
Antwoord: Indien iemand slachtoffer wordt van mishandeling, bedreiging of openlijke geweldpleging, zal het slachtoffer daar aangifte van moeten doen voordat de politie overgaat tot strafvervolging. Dit werkt anders als de politie de verdachte op heterdaad betrapt. Op die momenten kan de politie iemand vervolgen. Dan is aangifte niet per se noodzakelijk. Echter is het altijd prettiger als er daadwerkelijk aangifte gedaan wordt. Daarna worden er, indien aanwezig, getuigen gehoord. Vervolgens zal de verdachte op heterdaad of buiten heterdaad aangehouden worden. Voor een aanhouding buiten heterdaad is toestemming van justitie nodig. Na de aanhouding heeft de verdachte het recht om een advocaat te raadplegen. Bij een minderjarige verdachte wordt er in bijna alle gevallen een advocaat toegewezen. Daarna vind het verhoor plaats. Als het onderzoek volledig heeft plaatsgevonden, zal er een dossier opgemaakt worden. Dit dossier wordt aangeboden aan justitie. Deze zal dan uiteindelijk een beslissing nemen over de straf. Bij minderjarige verdachten is de wetgeving vooral gericht op een opvoedkundig karakter, zoals een taakstraf.
10. Zijn er situaties geweest waarbij jullie uitgaansgeweld op heterdaad betrapt hebben?
Antwoord: Uitgaansgeweld vind vaak plaats tijden horeca-avonden in het weekend. Erik Markvoort heeft het idee dat dit door de volgende oorzaken komt: op horeca-avonden zijn er vaak grote groepen mensen, voornamelijk jongeren bij elkaar op dezelfde plek. Ook is er op dat moment drank in het spel en meer politie op straat. Dus wij hebben inderdaad wel eens uitgaansgeweld op heterdaad betrapt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb